Referanser

Føler vi oss bedre av dagslys?

Både mennesker og planter behøver sollys for å kjenne seg bra. Det er gjort mange undersøkelser rundt de positive effektene av dagslys, og alle vet at på våren, når solen skinner lengre, så blir vi ofte gladere og mer våkne.

Mange hus er byggd slik at vanlige vinduer på fasaden ikke rekker til for å få inn lyset i alle rom som behøver dagslys.

Solatube er et dagslyssystem som fanger opp dagslyset med en patentert kuppel på taket for høyeste miljø- og energieffektivitet. Sollyset ledes gjennom et meget høyreflekerende rør (99,7% refleksjon). Lyset treffer siden en prisme som fordeler det naturlige dagslyset ut i rommet.

Solatube, også kallt lystunnel, finnes i fire forskjellige størrelser, 250 mm (160DS), 350 mm (290DS), 530 mm (750DS) og 740 mm (M74) i diameter.

Solatube dagslyssystem med Led-hybrid – det mest energieffektive belysningssystemet i verden.
Solatube går å bruke for miljøsertifisering i BREEAM och LEED m.m.

Myrkdalen åpner spektakulært overnattingssted

Løa har stått tom i mange år etter at bonden sluttet å melke kyrne sine her. Arkitektene i OPA FORM har laget ny innmat til den gamle landbruksbygningen – for at du skal kunne overnatte lunt og trygt, omgitt av historie.

OPA FORM arkitekter har laget en overnattingsmodul, av lokale treslag og kortreiste materialer, som er plassert inni den gamle bygningen. Den fungerer som et historisk og klimatisk skall, mens formen inni er laget for å underordne seg løa.

– Samtidig skal modulen ha en selvstendig verdi i form og uttrykk. Den skal være sin egen, og samtidig spille på lag med løa, forklarer arkitekt Bauer.

Firmaet ”Ei løe as” er etablert for å kommersialisere konseptet, og målet er at Myrkdalen-piloten er den første i en rekke av overnattingsmoduler som skal dukke opp i gamle løer både i og omkring Voss.

2.1
3,1 3,2

4

 

OPA FORM arkitekter
Marina Bauer
Daglig leder

-Hva synes du om Solatube dagslyssystem?

Det er et smart og enkelt system for å kontrollere dagslys, det gir oss arkitekter muligheten til å tilrettelegge for et godt innemiljø og i situasjoner der det ellers er vanskelig å  få tilgang til dagslys.

-Hvilke fordeler ser du med Solatube dagslyssystem?

Det er et system som er lett å bruke uavhengig av byggets konstruksjon. Installert på riktig måte kan spennende lyseffekter oppnåes som forsterker det arkitektoniske rommet. I vårt tilfelle der vi har installert en overnattingsmodul inne i en løe så leder Solatube inn lys til modulens høye og smale forrom, uten dette lys hadde rommet ikke vart brukbart. Siden Solatuben kan fåes i ulike lengder kunne vi løse de lokale klimatiske utfordringer, med opptil 4m snø på taket vinterstid, gjennom et langt rør som vil gå fri for snømassene. En annen morsom ting er att løen sett fra utsiden nattestid får en svakt glødende kuppel på taket, da Solatuben har motsatt effekt og leder lys innenfra og ut.

-Hvordan skulle du ville anbefale Solatube dagslyssystem?

Det er enkelt å bruke, lar seg lett tilpasses, i tillegg var produsenten meget hjelpsom når vi henvendte oss med spørsmål.

For å bestille hytte Klikk her

I Ulsteinvik ble 20 stk. Solatube 290DS lystunneler montert i 4 mørke passasjer for å oppnå dagslysfaktoren i soverommene som ligger ut mot passasjene.

115-VH3-Snitt-SolarTube

DCIM173GOPRO

En film har dokumentert et helt døgn (Komprimert) med svært skiftende vær.

I Ulsteinvik ble 2 stk. Solatube 290DS med Led-hybrider og dagslysdimmer installert i to forskjellige rom for å oppnå dagslysfaktoren.
Bildet er tatt under monteringen.

IMG_0334

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gøthriks barnehage, Varberg kommune, Sverige

I denne barnehagen ble det installert 5 stk. Solatube 750DS (530 mm) og 10 stk. Solatube 290DS (350 mm) sammen med Daylight-LED hybrid og dagslys/bevegelsesensor. Innvielse i september 2014.

Bild1

2

36
7
5

Ankarskolen, Varberg kommune, Sverige

I denne skolen ble 15 stk. Solatube 290DS med Daylight-LED hybrid installert. Rørlengdene varierte mellom 9 og 14 meter for hver Solatube, medregnet 90 graders bøjene. Innvielse i februar 2015.

Solatube Entré Ankarskolan 1
Solatube bilder trappa Ankarskolan 2

IMG_3

Solatube rördragning Ankarskolan 5

Solatube takbild Ankarskolan 4

Gasellen omsorgsbolig, Varberg kommune, Sverige

På Gasellens omsorgsbolig ble det satt inn 19 stk. Solatube 290DS med Daylight-LED hybrid og dagslys/bevegelsesensor. Innvielse i februar 2015.

Solatube, Gasellen Varbergs Kommun

Solatube takbild Gasellen, Varbergs Kommun

 

Solatube, Lång korridor Gasellen Varbergs Kommun.Solatube, Lång Korridor klar, Gasellen Varbergs Kommun.

Solatube, Fläktrum 1 Gasellen Varbergs Kommun.Solatube, fläktrum klart Gasellen Varbergs Kommun.

Solatube, korridor Gasellen Varbergs Kommun.Solatube, Installationsbilder Gasellen Varbergs Kommun.

Solatube, LED-hybrid Gasellen Varbergs Kommun.

Skällinge skolen, Varberg kommune, Sverige

Bild5Bild6

For å få inn dagslys i hele klasserommet så monterte man 2 stk. Solatube 750DS lengst inn i rommet 2013. Solatube ble montert i to klasserom, mens i et tredje klasseromet gjorde man ingenting. Effektmålere ble montert for å måle forbruket i de tre klasserommene.

Sal 1: Gammel installasjon. 14 stk. armaturer 2x36W
Sal 2: Moderne Skolepakke Proton Lighting AB, fraværsstyrt med 2stk. 49W, 9 stk. 49W samt 2 stk. Solatube   750DS
Sal 3: Ledbelysning 10 x 40W fraværstyrt med lyssensor, samt 2 stk. Solatube 750DS

Forbruk:
Sal 1: Totalt: 273 kWh   Januar 100 kWh, februar 76 kWh, mars 97 kWh
Sal 2: Totalt: 128 kWh   Januar   63 kWh, februar 36 kWh, mars 29 kWh
Sal 3: Totalt   69 kWh   Januar   33 kWh, februar 20 kWh, mars 16 kWh

 

Älvängens Kulturhus/Idrettshall Ale Kommune

solatube-sporthall

Rehabilitering av Älvängens Idrettshall – taket ble lagt om, veggene malt og det ble lagt nytt gulv o.s.v.
Idrettshallen har to store vinduer på den ene langsiden, men gardinene er vanligvis dratt for, fordi vinduene blender for mye.
Ale kommune hadde erfaring med Solatube fra tidligere installasjoner i barnehager og en skole, og valgte derfor å installere M74DS i idrettshallen!

ABL Byggkonsult AB
Lennart Andreasson
Lennart Andreasson
Prosjektleder for Älvängens Idrettshall

-Hva synes du om Solatube dagslyssystem?

Når det er lyst ute kan man nå spille håndball i hallen uten å tende den vanlige belysningen. Solatube gir et innbydende inntrykk, man blir glad. Dagslyset gjør en utrolig stor forskjell!
Älvängens Idrettshall var veldig mørk. Det var mørkt på gavlene, kullsvart og kjedelig selv midt på dagen når det var sol ute. Det finnes to store vinduer som nesten alltid er dratt for fordi de blender brukerne.

Jeg behøvde gjøre noe radikalt, og Ale kommune kom med idéen at vi kunne bruke Solatube, så vi bestemte oss for å gjøre dette!

Sikkerhet
I oktober 2016 blir en ny lysprisme for Solatube M74DS lansert. Lysprismen er gjort i støtsikkert  polykarbonat, som gjør at prismen enda bedre klarer baller som kan skytes opp i taket/prismen.  Sikkerhetsgitter kan monteres inne i røret lengst opp mot taket og finnes som tilvalg, som ekstra sikring mot innbrudd o.s.v.

Blending/styring av dagslyset
Hvis man er usikker på om Solatubene kommer til å blende når det er som mest lys ute (selv om lysprismene sprer ut dagslyset veldig effektivt) så går det å installere/ettermontere en dagslysdimmer i Solatubene for å styre dagslyset. Se mer om dette på kortfilmen i lenken under.

Utskifting av gamle takkuppler til Solatube

solatube-utbyte-av-taklanternin_3solatube-utbyte-av-taklanternin_1

solatube-utbyte-av-taklanternin_2Mer solljus inne för mörka rumsolatube-utbyte-av-taklanternin_4

Ved å bytte til Solatube slipper man lekasjer, varmen på sommeren og varmetapet på vinteren. Lysprismen lengst ned på røret i undertaket sprer ut dagslyset i rommet så man slipper blending.

Man tar bort den gamle kragen, monterer en skive minst 300 mm ned i åpningen, isolerer, dekker igen med en skive, dekker med papp og monterer takhetten, dobbelt lag med takpapp og med gummipakning for sikker tetting.

Klikk her for å se en referanse med Falun Kommune hvor de erstattet takkuppler med Solatube.

 

Solatube Dagslyssystem referanse Lindome Bibliotek, Sverige

Lindome bibliotek hadde problem med varmen under sommeren. Det kunne bli opp til 32 grader der inne! De hadde tenkt å sette inn et kjølesystem som skulle ha ført med seg store installasjons- og driftskostnader. Istedet installerte de Solatube som stenger av den vanlige belysningen med dagslyssensorer i lokalene når det er som varmest ute. I og med at Solatube gir biblioteket dagslys kan de dra ned rullgardinene slik at de varme strålene ikke kommer inn. Solatube løste varmeproblemet 2013.

Solatube-Lindome-bibliotek-referens-3

Anette Ristorp – Avdelingssjef

– Hva synes du om det Solatube® dagslyssystem dere har?
Vi hadde ikke regnet med den merverdien installasjonen fikk, dagslyset har øket standarden på hele innendørsmiljøet, det er helt magiskt at forandringen av biblioteket blir så stor bare gjennom å slippe inn lyset, det blir et klarere synsinntrykk og fargene som reflekteres i lyset er fantastiske. Besøkere og personal har vært nysgjerrige og interesserte i forandringen i lokalet, alle har uttrykt en positiv overraskelse over at det blir så stor forskjell med dagslyset. Vi hadde sommeråpent som vanlig under den uken installasjonen pågikk, samarbeidet med montøren fra Solatube har vært veldig bra, og det ble tatt stort hensyn til pågående virksomhet. 

– Hvilke fordeler ser du med Solatube® dagslyssystem?
Utgangspunktet for oss har vært å installere de 33 lysinnslippene for at vi under sommeren skal kunne stenge av de varmeproduserende lysrørene vi har, og istedet bruke dagslyset som Solatube gir. Fordelene er lavere innendørstemperatur samtidig som vi sparer energi og penger. Behovet av vanlig belysning tilpasses etter styrken på dagslysinnslippet. Vi blir miljøsmarte og får et bedre arbeidsmiljø ved å ta vare på det lyset som allerede finnes!

Vi ønsker interesserte velkommen hit for å se på Sveriges hittils vakreste dagslysbelyste bibliotek.

Castellums lager i Rosersberg, Stockholm

Catellum

Castellum installerade under våren 77 st Solatube M74DS (740 mm i diameter) i sitt nybyggda lager i Rosersberg. Det är 13 meter i takhöjd. På bilden ovan ser man Solatube installerat i det högra lagret.

Inga lampor är tända i taket, dagsljuset sprider sig jämt i hela lokalen från tak till golv, se filmen här.

Från installationen av Solatube i februari 2018 så behövde man inte ha på det artificiella ljuset under byggtiden och framåt. Lagret lystes tillräckligt mycket upp av bara dagsljuset från Solatube M74DS.

Pressmeddelande från Castellum 2018-06-05

– Vi är mycket glada att kunna erbjuda våra hyresgäster denna nya teknik. Vår förhoppning är att detta bidrar till att skapa arbetsplatser där människor och verksamheter trivs och utvecklas säger Anders Hägglund, affärsområdeschef Region Stockholm-Norr i Castellum. Läs mer klicka här

Catellum
Thorbjörn Forsberg, Platschef för Fastec Sverige AB på Castellums lager i Rosersberg

Fastec Sverige AB är specialiserade på totalentreprenader inom segmenten affärsbyggnader, idrottshallar och industribyggnader.
Klicka här för att se film intervjun av Thorbjörn Forsberg från Castellums lager i Rosersberg.
Klicka här för att se film på hela lagret med Solatube

Solatube M74
Solatube finns i fyra olika storlekar 250, 350, 530 och 740 mm i diameter för alla olika slags byggnader.

Klicka här för att se en film om hur och var man kan använda Solatube M74

Porche Center Göteborg

Under hösten 2017 installerades Solatube 750DS i några av Porche Center Göteborgs kontor för att uppnå dagsljusfaktorn för Miljöbyggnad Silver. Castellum har uppfört Nya Porsche Center Göteborg på Aminogatan 24. Den nya anläggningen stod klar i december 2017.

 

Porsche Center
Rickard Magnusson, VD Porsche Center Göteborg (endast dagsljus från Solatube i rummet)

-Vad tycker du om Solatube dagsljussystem?
Det fungerar jättebra, det känns naturligt!
Kontoren upplevs som en utomhusmiljö fast man är inomhus, dagsljuset ger en känsla av öppenhet.
Jag har fått väldigt många positiva kommentarer om dagsljuset i kontoren, det ger en god atmosfär att göra affärer i!
Solatube smälter in i rummen, är naturligt och det är inga tunga skrymmande installationer.

Jag rekommenderar Solatube!

Solatube Dagslyssystem referanse Lundby Sykehus, Sverige

Solatube-Lundby-sjukhus-referens-3

Agneta Svensson – Avdelingsleder

-Hva synes du om Solatube® dagslyssystem?
Vi er veldig fornøyd med det! Selv om det er overskyet ute får man inn dagslyset. Vi setter pris på dagslyset fordi vi ikke har noen vinduer, og det skulle vært så forferdelig mørkt her ellers.

-Hvilke fordeler ser du med Solatube® dagslyssystem?
Dagslyset sprer seg i alle retninger. Under den lyse tiden på året står Solatube for vår generelle belysning på dialysen. Det skulle vært kullsvart om vi ikke hadde hatt dem. Fargegjengivelsen gjør at det kjennes naturlig og det gir et bra arbeidsmiljø.

-Hvordan skulle du ville anbefale Solatube® dagslyssystem?
Har du et lokale uten vinduer så synes jeg virkelig at man kan anbefale Solatube.

ICEHOTEL installerte Solatube

ICEHOTEL er verdens første og største hotell byggd av snø og is og ligger i Jukkasjärvi, en liten by lengst nord i Sverige med 1 100 innbyggere og ca. 1 000 hunder.

Hit til stillheten og naturen kommer det hvert år 50 000 besøkere fra alle verdens hjørner for å se ICEHOTEL og oppleve nordlyset og alle de andre aktivitetene som tilbys i Europas siste villmark, 200 kilometer nord for Polarsirkelen.

ICEHOTEL er 5 500 kvadratmeter stort og konstruert av 1 000 tonn is fra Torne elv og 30 000 tonn «snis», en blanding av snø og is, som brukes for å gjøre konstruksjonen sterkere. Omtrent 100 personer hjelper hvert år til med å bygge ICEHOTEL, av disse er omtrent halvparten kunstnere utenifra som bidrar med design til forskjellige deler av hotellet.

Sesongen 2013/2014 ble Solatube 750DS montert på ICEHOTEL.

IcehotelIcehotel2

På det ene bildet vises nedsenkningen av Solatuben ved monteringen og på det andre bildet ser man Solatuben etter montering i sviten, Frosty flowers, designad av Shingo Saito og Natsuki Saito fra Japan. Foto Lars Lindh.

Alf Kero – Plassjef ICEHOTEL

– Hva synes du om Solatube® dagslyssystem?
Solatuben er mer effektiv en hva man kunne tenke seg! Den bringer inn bra med lys under ganske svake lysforhold, den fanger også opp indirekte lys.

Den lyser bra også når solen treffer den!

– Hvilke fordeler ser du med Solatube® dagslyssystem?
Kuppelen stikker opp og holder seg fri fra snø fordi den har sin spesielle runde form. Det viser seg at snøen blåser bort, og vi behøvde ikke være oppe og pusse den slik vi trodde til å begynne med. Den er lett, så den legger ikke til mye vekt på taket. Først tenkte vi legge inn armeringsjern i isen under den, men det behøvde vi ikke. Praktiskt også, man behøver ikke å dra ledninger.

– Kommer dere å bestille flere Solatube® dagslyssystem?
Vi har planlagt et nytt lag med is, og da er den perfekt. Den fører jo ikke inn noen varme, det har veldig stor betydelse, vi må holde en temperatur på minst 5 minusgrader.

Solatube installert i et lekerom på en barnehage i Ale kommune (2011), Sverige

Filmen viser et rom som ligger i mitten av en barnehage. Før satt det to vinduskupler i taket med en sjakt på 1,8 m ned, noe som gjorde at det forsvant for mye dagslys på veien inn. Det ble installert 2 stk. Solatube 750DS med dagslysdimmer. Nå kom det lys inn i rommet, og det fikk en bra spredning ved hjelp av Solatubenes lysprismer. På filmen stenges spjellet til dagslysdimmeren så man kan se hvordan det ser ut når man bare får inn lys fra rommene rundt. Siden åpnes spjellet igjen for på nytt å få inn dagslyset. Filmen er innspilt med et vanlig mobilkamera.

Trykk her for å komme til referanser for privat bruk.