Referanser

Føler vi oss bedre av dagslys?

Både mennesker og planter trenger sollys for å trives. Det er gjort mange undersøkelser rundt de positive effektene av dagslys, og alle vet at om våren når solen skinner lengre, blir vi ofte gladere og mer våkne.

Mange hus er bygd slik at vanlige vinduer på fasaden ikke er tilstrekkelig til å få inn lyset i alle rom som trenger dagslys.

Solatube er et dagslyssystem som fanger opp dagslyset med en patentert kuppel på taket for høyeste miljø- og energieffektivitet. Sollyset ledes gjennom et meget høyreflekterende rør (99,7% refleksjon). Lyset treffer så et prisme som fordeler det naturlige dagslyset ut i rommet.

Solatube, også kalt lystunnel, finnes i fire forskjellige størrelser: 250 mm (160DS), 350 mm (290DS), 530 mm (750DS) og 740 mm (M74) i diameter.

Solatube dagslyssystem med Led-hybrid – det mest energieffektive belysningssystemet i verden.
Solatube kan brukes til miljøsertifisering i BREEAM och LEED m.m.

Myrkdalen åpner spektakulært overnattingssted

Løa har stått tom i mange år etter at bonden sluttet å melke kyrne sine her. Arkitektene i OPA FORM har laget ny innside i den gamle landbruksbygningen – for at du skal kunne overnatte lunt og trygt, omgitt av historie.

OPA FORM arkitekter har laget en overnattingsmodul av lokale treslag og kortreiste materialer, som er plassert inni den gamle bygningen. Den fungerer som et historisk og klimatisk skall, mens formen på innsiden er laget for å underordne seg løa.

– Samtidig skal modulen ha en selvstendig verdi i form og uttrykk. Den skal være sin egen, og samtidig spille på lag med løa, forklarer arkitekt Bauer.

Firmaet ”Ei løe AS” er etablert for å kommersialisere konseptet, og målet er at Myrkdalen-piloten er den første i en rekke av overnattingsmoduler som skal dukke opp i gamle løer både i og omkring Voss.

2.1
3,1 3,2

4

 

OPA FORM arkitekter
Marina Bauer
Daglig leder

-Hva synes du om Solatube dagslyssystem?

Det er et smart og enkelt system for å kontrollere dagslys, og det gir oss arkitekter muligheten til å tilrettelegge for et godt innemiljø og å løse situasjoner der det ellers er vanskelig å få tilgang til dagslys.

-Hvilke fordeler ser du med Solatube dagslyssystem?

Det er et system som er lett å bruke uavhengig av byggets konstruksjon. Installert på riktig måte kan spennende lyseffekter som forsterker det arkitektoniske i rommet oppnås. I vårt tilfelle, der vi har installert en overnattingsmodul inne i en løe, leder Solatube inn lys til modulens høye og smale forrom. Uten dette lyset hadde ikke rommet vært brukbart. Siden Solatube kan fåes i ulike lengder, kunne vi løse de lokale klimatiske utfordringene med opptil 4m snø på taket vinterstid, ved å bruke et langt rør som overstiger snømassene. En annen morsom ting er att løa sett fra utsiden nattestid får en svakt glødende kuppel på taket, da Solatube også har motsatt effekt og leder lys innenfra og ut.

-Hvordan ville du anbefale Solatube dagslyssystem?

Det er enkelt å bruke, lar seg lett tilpasse, og i tillegg var produsenten meget hjelpsom når vi henvendte oss med spørsmål.

For å bestille hytte Klikk her

I Ulsteinvik ble 20 stk. Solatube 290DS lystunneler montert i 4 mørke passasjer for å oppnå dagslysfaktoren i soverommene som ligger ut mot passasjene.

115-VH3-Snitt-SolarTube

DCIM173GOPRO

En film har dokumentert et helt døgn (Komprimert) med svært skiftende vær.

I Ulsteinvik ble 2 stk. Solatube 290DS med Led-hybrider og dagslysdimmer installert i to forskjellige rom for å oppnå dagslysfaktoren.
Bildet er tatt under monteringen.

IMG_0334

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gøthriks barnehage, Varberg kommune, Sverige

I denne barnehagen ble det installert 5 stk. Solatube 750DS (530 mm) og 10 stk. Solatube 290DS (350 mm) sammen med Daylight-LED hybrid og dagslys/bevegelsessensor. Innvielse i september 2014.

Bild1

2

36
7
5

Ankarskolen, Varberg kommune, Sverige

På denne skolen ble 15 stk. Solatube 290DS med Daylight-LED hybrid installert. Rørlengdene varierte mellom 9 og 14 meter for hver Solatube, medregnet 90 graders bend. Innvielse i februar 2015.

Solatube Entré Ankarskolan 1
Solatube bilder trappa Ankarskolan 2

IMG_3

Solatube rördragning Ankarskolan 5

Solatube takbild Ankarskolan 4

Gasellen omsorgsbolig, Varberg kommune, Sverige

På Gasellen omsorgsbolig ble det satt inn 19 stk. Solatube 290DS med Daylight-LED hybrid og dagslys/bevegelsesensor. Innvielse i februar 2015.

Solatube, Gasellen Varbergs Kommun

Solatube takbild Gasellen, Varbergs Kommun

 

Solatube, Lång korridor Gasellen Varbergs Kommun.Solatube, Lång Korridor klar, Gasellen Varbergs Kommun.

Solatube, Fläktrum 1 Gasellen Varbergs Kommun.Solatube, fläktrum klart Gasellen Varbergs Kommun.

Solatube, korridor Gasellen Varbergs Kommun.Solatube, Installationsbilder Gasellen Varbergs Kommun.

Solatube, LED-hybrid Gasellen Varbergs Kommun.

Skällinge skole, Varberg kommune, Sverige

Bild5Bild6

For å få inn dagslys i hele klasserommet monterte man 2 stk. Solatube 750DS lengst inn i rommet i 2013. Solatube ble montert i to klasserom, mens i et tredje klasserom gjorde man ingenting. Effektmålere ble montert for å måle forbruket i de tre klasserommene.

Sal 1: Gammel installasjon. 14 stk. armaturer 2x36W
Sal 2: Moderne Skolepakke Proton Lighting AB, fraværsstyrt med 2stk. 49W, 9 stk. 49W samt 2 stk. Solatube   750DS
Sal 3: Ledbelysning 10 x 40W fraværstyrt med lyssensor, samt 2 stk. Solatube 750DS

Forbruk:
Sal 1: Totalt: 273 kWh   Januar 100 kWh, februar 76 kWh, mars 97 kWh
Sal 2: Totalt: 128 kWh   Januar   63 kWh, februar 36 kWh, mars 29 kWh
Sal 3: Totalt   69 kWh   Januar   33 kWh, februar 20 kWh, mars 16 kWh

 

Älvängens Kulturhus/Idrettshall Ale Kommune

solatube-sporthall

Rehabilitering av Älvängens Idrettshall – taket ble lagt om, veggene malt og det ble lagt nytt gulv o.s.v.
Idrettshallen har to store vinduer på den ene langsiden, men gardinene er vanligvis dratt for, fordi vinduene blender for mye.
Ale kommune hadde erfaring med Solatube fra tidligere installasjoner i barnehager og en skole, og valgte derfor å installere M74DS i idrettshallen!

ABL Byggkonsult AB
Lennart Andreasson
Lennart Andreasson
Prosjektleder for Älvängens Idrettshall

-Hva synes du om Solatube dagslyssystem?

Når det er lyst ute kan man nå spille håndball i hallen uten å tenne den vanlige belysningen. Solatube gir et innbydende inntrykk, man blir glad. Dagslyset gjør en utrolig stor forskjell!
Älvängens Idrettshall var veldig mørk. Det var mørkt på gavlene, kullsvart og kjedelig selv midt på dagen når det var sol ute. Det finnes to store vinduer som nesten alltid er dratt for fordi de blender brukerne.

Jeg måtte gjøre noe radikalt, og Ale kommune kom med idéen at vi kunne bruke Solatube, så vi bestemte oss for å gjøre dette!

Sikkerhet
I oktober 2016 ble et ny lysprisme for Solatube M74DS lansert. Lysprismet er gjort i støtsikkert  polykarbonat, som gjør at prismet er enda bedre beskyttet mot f.eks baller som kan skytes opp i taket/prismet.  Sikkerhetsgitter kan monteres inne i røret lengst opp mot taket og finnes som tilvalg, som ekstra sikring mot innbrudd o.s.v.

Blending/styring av dagslyset
Hvis man er usikker på om Solatube kommer til å blende når det er som mest lys ute (selv om lysprismene sprer ut dagslyset veldig effektivt) er det mulig å installere/ettermontere en dagslysdimmer i røret for å styre dagslyset. Se mer om dette på kortfilmen i lenken under.

Utskifting av gamle takkupler til Solatube

solatube-utbyte-av-taklanternin_3solatube-utbyte-av-taklanternin_1

solatube-utbyte-av-taklanternin_2Mer solljus inne för mörka rumsolatube-utbyte-av-taklanternin_4

Ved å bytte til Solatube slipper man lekkasjer, varmen om sommeren og varmetapet om vinteren. Lysprismet lengst nede på røret i undertaket sprer ut dagslyset i rommet så man slipper blending.

Man tar bort den gamle kragen, monterer en skive minst 300 mm ned i åpningen, isolerer, dekker igjen med en skive, dekker med papp og monterer takhetten, dobbelt lag med takpapp og med gummipakning for sikker tetting.

Klikk her for å se en referanse med Falun Kommune hvor de erstattet takkupler med Solatube.

 

Solatube Dagslyssystem referanse Lindome Bibliotek, Sverige

Lindome bibliotek hadde problemer med varmen om sommeren. Det kunne bli opp til 32 grader der inne! De hadde tenkt å sette inn et kjølesystem som ville medført store installasjons- og driftskostnader. Istedet installerte de Solatube, som stenger av den vanlige belysningen med dagslyssensorer i lokalene når det er som varmest ute. I og med at Solatube gir biblioteket dagslys kan de dra ned rullegardinene slik at de varme strålene ikke kommer inn. Solatube løste varmeproblemet i 2013.

Solatube-Lindome-bibliotek-referens-3

Anette Ristorp – Avdelingssjef

– Hva synes du om det Solatube® dagslyssystemet dere har?
Vi hadde ikke regnet med den merverdien installasjonen fikk. Dagslyset har økt standarden på hele innemiljøet. Det er helt magisk at forandringen av biblioteket blir så stor bare ved å slippe inn lyset. Det blir et klarere synsinntrykk og fargene som reflekteres i lyset er fantastiske. Besøkende og personalet har vært nysgjerrige og interesserte i forandringen i lokalet, og alle har uttrykt positiv overraskelse over at det blir så stor forskjell med dagslyset. Vi hadde sommeråpent som vanlig den uken installasjonen pågikk. Samarbeidet med montøren fra Solatube har vært veldig bra, og det ble tatt stort hensyn til pågående virksomhet. 

– Hvilke fordeler ser du med Solatube® dagslyssystem?
Utgangspunktet for oss har vært å installere de 33 lysinnslippene for at vi om sommeren skal kunne stenge av de varmeproduserende lysrørene vi har, og istedet bruke dagslyset som Solatube gir. Fordelene er lavere innetemperatur samtidig som vi sparer energi og penger. Behovet for vanlig belysning tilpasses etter styrken på dagslysinnslippet. Vi blir miljøsmarte og får et bedre arbeidsmiljø ved å ta vare på det lyset som allerede finnes!

Vi ønsker interesserte velkommen hit for å se på Sveriges hittil vakreste dagslysbelyste bibliotek.

Castellums lager i Rosersberg, Stockholm

Catellum

Castellum installerte 77 stk Solatube M74DS (740 mm i diameter) i sitt nyoppførte lager i Rosersberg. Det har 13 meters takhøyde. På bildet over ser man Solatube installert i lageret til høyre.

Ingen lamper er slått på i taket. Dagslyset sprer seg jevnt i hele lokalet fra tak til gulv. Se filmen her.

Etter installasjonen av Solatube i februar 2018 trengte man ikke ha på det kunstige lyset i byggeperioden og fremover. Lageret ble tilstrekkelig lyst opp av kun dagslyset fra Solatube M74DS.

Pressemeldig fra Castellum 2018-06-05

– Vi er veldig glad for å kunne tilby denne nye teknologien til våre leietakere. Vår forhåpning er at dette bidrar til å skape arbeidsplasser der mennesker og foretak trives og videreutvikler seg sier Anders Hägglund, affärsområdeschef Region Stockholm-Norr i Castellum. Les mer klikk her

Catellum
Thorbjörn Forsberg, Platschef for Fastec Sverige AB på Castellums lager i Rosersberg

Fastec Sverige AB er spesialister på totalenterpriser innen segmentene forretningsbygg, idrettshaller og industribygg.
Klikk her for å se filmintervjuet av Thorbjörn Forsberg fra Castellums lager i Rosersberg.
Klikk her for å se film av hele lagret med Solatube.

Solatube M74
Solatube finnes i fire forskjellige størrelser: 250, 350, 530 och 740 mm i diameter for alle  slags bygninger.

Klikk her for å se en film om hvordan og hvor man kan bruke Solatube M74

Porsche Center Göteborg

Høsten 2017 ble Solatube 750DS installert i noen av Porsche Center Gøteborgs kontorer for å oppnå ønsket dagslysfaktor. Castellum har oppført Nya Porsche Center Gøteborg i Aminogatan 24. Det nye anlegget sto klart i desember 2017.

 

Porsche Center
Rickard Magnusson, VD Porsche Center Gøteborg (kun dagslys fra Solatube i rommet)

-Hva synes du om Solatube dagslyssystem?
Det fungerer kjempebra, det føles naturlig!
Kontoret oppleves som et utemiljø selv om man er innendørs. Dagslyset gir en følelse av åpenhet.
Jeg har fått veldig mange positive kommentarer om dagslyset på kontoret. Det skaper en god atmosfære å gjøre forretninger i!
Solatube smelter inn i rommene, er naturlig og det er ingen tunge, skremmende installasjoner.

Jeg anbefaler Solatube!

Solatube Dagslyssystem referanse Lundby Sykehus, Sverige

Solatube-Lundby-sjukhus-referens-3

Agneta Svensson – Avdelingsleder

-Hva synes du om Solatube® dagslyssystem?
Vi er veldig fornøyd med det! Selv om det er overskyet ute får man inn dagslyset. Vi setter pris på dagslyset fordi vi ikke har noen vinduer, og det hadde vært forferdelig mørkt her ellers.

-Hvilke fordeler ser du med Solatube® dagslyssystem?
Dagslyset sprer seg i alle retninger. I den lyse tiden på året står Solatube for vår generelle belysning på dialysen. Det hadde vært kullsvart om vi ikke hadde hatt det. Fargegjengivelsen gjør at det føles naturlig og det gir et bra arbeidsmiljø.

-Hvordan ville du anbefale Solatube® dagslyssystem?
Har du et lokale uten vinduer så synes jeg virkelig at man kan anbefale Solatube.

ICEHOTEL installerte Solatube

ICEHOTEL er verdens første og største hotell bygget av snø og is og ligger i Jukkasjärvi, en liten by lengst nord i Sverige med 1 100 innbyggere og ca. 1 000 hunder.

Hit til stillheten og naturen kommer det hvert år 50 000 besøkende fra alle verdenshjørner for å se ICEHOTEL og oppleve nordlyset og alle de andre aktivitetene som tilbys i Europas siste villmark, 200 kilometer nord for Polarsirkelen.

ICEHOTEL er 5 500 kvadratmeter stort og konstruert av 1 000 tonn is fra Torne elv og 30 000 tonn «snis», en blanding av snø og is, som brukes for å gjøre konstruksjonen sterkere. Omtrent 100 personer hjelper hvert år til med å bygge ICEHOTEL. Av disse er omtrent halvparten kunstnere utenfra som bidrar med design til forskjellige deler av hotellet.

Sesongen 2013/2014 ble Solatube 750DS montert på ICEHOTEL.

IcehotelIcehotel2

På det ene bildet vises nedsenkningen av Solatube ved monteringen, og på det andre bildet ser man Solatube etter montering i suiten, Frosty flowers, designet av Shingo Saito og Natsuki Saito fra Japan. Foto: Lars Lindh.

Alf Kero – Plassjef ICEHOTEL

– Hva synes du om Solatube® dagslyssystem?
Solatube er mer effektivt enn hva man kunne tenke seg! Den bringer inn bra med lys under ganske svake lysforhold, og den fanger også opp indirekte lys.

Den lyser bra også når solen treffer den!

– Hvilke fordeler ser du med Solatube® dagslyssystem?
Kuppelen stikker opp og holder seg fri for snø fordi den har sin spesielle runde form. Det viser seg at snøen blåser bort, og vi behøver ikke være oppe og børste av den slik vi trodde til å begynne med. Den er lett, så den legger ikke til mye vekt på taket. Først tenkte vi å legge inn armeringsjern i isen under den, men det trengte vi ikke. Praktisk også, man behøver ikke å strekke ledninger.

– Kommer dere å bestille flere Solatube® dagslyssystem?
Vi har planlagt et nytt lag med is, og da er den perfekt. Den fører jo ikke inn noen varme, og det har veldig stor betydning siden vi må holde en temperatur på max 5 minusgrader.

Solatube installert i et lekerom på en barnehage i Ale kommune (2011), Sverige

Filmen viser et rom som ligger i midten av en barnehage. Før var det to vinduskupler i taket med en sjakt på 1,8 m ned, noe som gjorde at det forsvant for mye dagslys på vei inn. Det ble installert 2 stk. Solatube 750DS med dagslysdimmer. Nå kom det lys inn i rommet, og det fikk en bra spredning ved hjelp av Solatubes lysprismer. På filmen stenges spjeldet til dagslysdimmeren, sånn at man kan se hvordan det ser ut når man bare får inn lys fra rommene rundt. Siden åpnes spjeldet igjen for på nytt å få inn dagslyset. Filmen er innspilt med et vanlig mobilkamera.

Trykk her for å komme til referanser for privat bruk.