Referanser

Føler vi oss bedre av dagslys?

Både mennesker og planter trenger sollys for å trives. Det er gjort mange undersøkelser rundt de positive effektene av dagslys, og alle vet at om våren når solen skinner lenger, blir vi ofte gladere og mer våkne.

Mange hus er bygget slik at vanlige vinduer på fasaden ikke strekker til for å få inn lyset i alle rom som trenger dagslys.

Solatube er et dagslyssystem som fanger opp dagslyset med en patentert kuppel på taket for høyeste miljø- og energieffektivitet. Sollyset ledes gjennom et meget høyreflekterende rør (99,7% refleksjon). Lyset treffer så et prisme som fordeler det naturlige dagslyset ut i rommet.

Solatube, også kallt lystunnel, finnes i fire forskjellige størrelser: 250 mm (160DS), 350 mm (290DS), 530 mm (750DS) og 740 mm (M74) i diameter.

Solatube dagslyssystem med Led-hybrid – det mest energieffektive belysningssystemet i verden.
Solatube kan brukes til miljøsertifisering i BREEAM och LEED m.m.

Myrkdalen åpner spektakulært overnattingssted

Løa har stått tom i mange år etter at bonden sluttet å melke kyrne sine her. Arkitektene i OPA FORM har laget ny innredning i den gamle landbruksbygningen – for at du skal kunne overnatte lunt og trygt, omgitt av historie.

OPA FORM arkitekter har laget en overnattingsmodul, av lokale treslag og kortreiste materialer, som er plassert inni den gamle bygningen. Den fungerer som et historisk og klimatisk skall, mens utformingen på innsiden er laget for å underordne seg løa.

– Samtidig skal modulen ha en selvstendig verdi i form og uttrykk. Den skal være sin egen, og samtidig spille på lag med løa, forklarer arkitekt Bauer.

Firmaet ”Ei løe AS” er etablert for å kommersialisere konseptet, og målet er at Myrkdalen-piloten er den første i en rekke av overnattingsmoduler som skal dukke opp i gamle løer både i og omkring Voss.

2.1
3,1 3,2

4

 

OPA FORM arkitekter
Marina Bauer
Daglig leder

-Hva synes du om Solatube dagslyssystem?

Det er et smart og enkelt system for å kontrollere dagslys, og gir oss arkitekter muligheten til å tilrettelegge for et godt innemiljø, også i situasjoner der det ellers er vanskelig å  få tilgang til dagslys.

-Hvilke fordeler ser du med Solatube dagslyssystem?

Det er et system som er lett å bruke uavhengig av byggets konstruksjon. Installert på riktig måte kan spennende lyseffekter som forsterker det arkitektoniske i rommet oppnås. I vårt tilfelle der vi har installert en overnattingsmodul inne i en løe. Solatube leder inn lys til modulens høye og smale forrom, og uten dette lyset hadde rommet ikke vært brukbart. Siden Solatube kan fåes i ulike lengder kunne vi løse de lokale klimatiske utfordringene med opptil 4m snø på taket vinterstid, ved hjelp av et langt rør som topper snømassene. En annen morsom ting er att løen sett fra utsiden nattestid får en svakt glødende kuppel på taket, da Solatuben også har motsatt effekt, og leder lys innenfra og ut.

-Hvordan skulle du ville anbefale Solatube dagslyssystem?

Det er enkelt å bruke, lar seg lett tilpasse, og i tillegg var produsenten meget hjelpsom når vi henvendte oss med spørsmål.

For å bestille hytte Klikk her

I Ulsteinvik ble 20 stk. Solatube 290DS lystunneler montert i 4 mørke passasjer for å oppnå dagslysfaktoren i soverommene som ligger ut mot passasjene.

115-VH3-Snitt-SolarTube

DCIM173GOPRO

En film har dokumentert et helt døgn (Komprimert) med svært skiftende vær.

I Ulsteinvik ble 2 stk. Solatube 290DS med Led-hybrider og dagslysdimmer installert i to forskjellige rom for å oppnå dagslysfaktoren.
Bildet er tatt under monteringen.

IMG_0334
Ulf Person arbeider som bygningskonsulent innenfor eiendomsforvaltning. I 2001 installerte han en Solatube 160DS i sitt hjem i Floda, Sverige.

– Hva synes du om Solatube® dagslyssystem?
Jeg synes det er en kjempebra løsning for å få inn dagslys i mørke rom hvor man ikke får inn lyset gjennom et vanlig vindu.

– Hvilke fordeler ser du med Solatube® dagslyssystem?
Du behøver ikke slå på lyset hver gang du går inn i et rom, og rommet oppleves større. Det har vært vedlikeholdsfritt i 11år. Mest imponert er jeg over at montøren fikk det tett på taket. Jeg hadde ventet meg problemer der, men det ble gjort raskt og lett på 4 timer. Ingen lekkasje på loftet ved gjennomgangen og ingen kondens.

– Kommer du å bestille flere Solatube® dagslyssystem?
Ja, det har jeg faktisk allerede gjort, men det var til Fabs AB, det kommunale eiendomsselskapet i Alingsås.

Jeg var prosjektleder for ombyggingen av Fabs egne kontorer på Smålandsgatan 1 i Alingsås 2011. Fabs ville få inn dagslys i sine arbeidsrom, og de hadde vurdert å sette inn en lyssjakt tilsvarende en som var montert et annet sted i huset. Representanter fra Fabs referansegruppe kom hjem til meg og kikket på min Solatube. De likte det de så. Når de var klar med installasjonen av 4 stk. Solatube i sitt arbeidsrom ble de overrasket. De hadde ikke regnet med at det skulle bli så bra.

– Hvordan vil du anbefale Solatube® dagslyssystem?
Kan man ikke få inn dagslys gjennom vinduer, er Solatube et bedre alternativ enn takvindu eller lyssjakt. Det er også mer lønnsomt. Solatube er sikrere å montere med tanke på risiko for lekkasje sammenlignet med takvinduer og lyssjakter. Dette er essensielt. Solatube gir i tillegg en annen dimensjon når det gjelder spredningen av dagslyset i rommet.

Solatube zonerOPPSAMLINGSSONE
1 – Lysbrytede kuppel
En patentert Fresnel linse bringer ytterligere lys ned i røret – lavt vinklet lys som ellers skulle ha passert rett igjennom kuppelen og forblitt ubenyttet.

2 – Lysreflekterende flate
Den unike reflektoren installeres i kuppelen og øker mengden lys som kommer inn i røret drastisk gjennom å reflektere lavt vinklet morgen-, kvelds- og vinterlys inn i røret.

OVERFØRINGSSONE
3 – Høyreflekterende rør
Sterkt, høyreflekterende materiale som overfører lyset kuppelen over har samlet opp, og bringer det til rommet under. Desto høyere refleksjon det er på materialet i røret, desto mer dagslys kommer inn i rommet.

LEVERINGSSONE
4 – Inntaksprisme
Lysprismet er nødvendig for å fordele lyset jevnt i rommet under. Dobbelt lag i prismet forsterker isolasjonsevnen, og UV filtreringen eliminerer solbleking på tepper, møbler og tapeter.

Lars Åkesson, eier av et rekkehus i Norumsgärde, Tuve, Sverige. I 2011 installerte Lars en Solatube 290DS lystunnel i sin gang i andre etasje, et rom som han i mange år opplevde som veldig mørkt.

– Hvordan ble installasjonen av ditt Solatube® dagslyssystem?
Jeg er veldig fornøyd! Det ga mye mer lys enn jeg hadde trodd, også på en overskyet dag som idag.
Plasseringen i trappehuset er perfekt, det gir lys til alle tre etasjene. Det sprer også lyset bra sidelengs. Det bruker ikke strøm.

– Kan du anbefale andre å installere en Solatube®?
Det kan jeg! Absolutt!

Lars i sin ”nya” hall med Solatube
Lars holder opp en plate foran prismet på Solatube for å vise hvor mørk hallen var før.

Daniel Augustin i sin 60-tallsvilla i Lerum med Solatube 290DS.

Hvorfor Lystunnel?
– Vi ville ha lys til midten av huset, som er en en-etasjes villa. Delen mellom soverom og stue manglet naturlig lys. En lystunnel er enklere å installere enn et takvindu, og mer tiltalende estetisk sett. Et innfelt prisme påvirker ikke interiøret på samme måte som et takvindu skulle ha gjort. Dessuten har denne lys, noe som er bra om kvelden.

Hvordan gjorde dere?
– En taktekker gjorde monteringen i taket. Det gikk på en formiddag.

Fordeler og ulemper?
– Vi har fullt lysinnslipp hele dagen. Taket ligger mot sør, men samme mengde lys kommer fortsatt inn når solen flytter seg over til vest, takket være at kuppelen på taket fanger opp dagslyset i 360 grader.

– Fordi lyset reflekteres ned i røret tilføres det ingen varme. Blir rommet for lyst kan man kjøpe til en dimmer som regulerer lysinnslippet. Vi har ikke det problemet. Vedlikeholdet er også veldig enkelt. Det rekker om vi tørker av utvendig skitt hvert tredje år. Eneste ulempen er vel at vi ikke kan se ut som man kan med et vanlig takvindu. Men det var jo lys vi behøvde mest.

       Gang i Torslanda med Solatube 160DS

Før Efter
Stue i Vårgårda med 290DS
 

 

Solatube installert i lekerom i en barnehage

Filmen viser et rom midt i barnehagen. Før satt det to vinduskupler med sjakt på 1,8 m ned til innetaket, noe som reduserte dagslyset for mye på veien inn. 2 stk. Solatube 750DS med dagslysdimmer ble installert. Slik kom det mer lys inn i rommet, og det fikk en effektiv spredning ved hjelp av Solatubes lysprismer. I filmen stenger man spjeldet ved hjelp av dagslysdimmeren, slik at man kan se hvordan det ser ut når det bare kommer inn lys fra de rommene som ligger rundt. Så åpner man spjeldet igjen for å få inn dagslyset. Filmen er spilt inn med et vanlig mobilkamera.

Timeline-Solatube-

 

 

Solatube
Solatube dagslyssystem har eksistert i mer enn 25 år og finnes idag i over 100 land. Solatube var først i verden med rørformet dagslyssystem, og har idag det best utviklede rørformede dagslyssystemet både når det gjelder teknikk og design.

I Ekefors visningshus på Husknuten, Gøteborg, kan man se 2 stk. Solatube installert i miljø.

Trykk her for å komme til referanser for profesjonelt bruk.