U-Verdi

U-Verdi for Solatube i lavenergihus, passivhus m.m.

Mer lys betyr vanligvis mer varme, men dette gjelder ikke Solatube dagslyssystem. Solatube dagslyssystem har et meget godt forhold mellom U-verdi, lys og varme. Solatube har en lav U-verdi, noe som tilsier at produktet er utmerket i f.eks. lavenergihus. Solatube 160DS og 290DS gir mye lys og anbefales for eneboliger. I tillegg til den lave U-verdien har Solatube også en unik kuppel som bringer inn dobbelt så mye dagslys per dag sammenlignet med takvinduer i samme størrelse.

Grontmij Technical Management (Amersfoort, NL), har gjort testene av U-verdi for Solatube dagslyssystem. Grontmij regnes som en av de ledende teknikkonsulentbedriftene i Europa.

Testresultatene

Solatube dagslyssystem har blitt testet i sin helhet. Mange produkter tester bare separate deler av produktet.

Energieffektivitet

Type Diameter U-Verdi
Solatube 160DS ECO Ø 25 cm 0,5 W/m²K
Solatube 290DS ECO Ø 35 cm 0,7 W/m²K
 

Like mye lys med halvparten så store vinduer

Når man tar inn dagslyset ovenfra gir det tre til fire ganger så mye dagslys gjennom en dag sammenlignet med vertikale vinduer i samme størrelse. Lyset fra Solatube fordeles jevnere i rommet sammenlignet med vinduer, og blender heller ikke.

I tillegg til at man får inn mer dagslys når man tar inn lyset ovenfra, har Solatube en patentert kuppel med Raybender striper og en Fresnel linse. Stripene får dagslyset inn i det høyreflekterende røret, uansett hvilken vinkel dagslyset fra solen har. Raybender kuppelen får inn dobbelt så mye lys på en dag sammenlignet med et vindu på samme størrelse med jevn overflate. Samme sak gjelder om kuppelen skulle hatt jevn overflate, da ville det lave dagslyset passere rett gjennom, og gå tapt. Dette gjør at man kan regne med halvparten så stor vindusflate og likevel få inn samme mengde dagslys gjennom dagen med Raybender kuppelen.

Tech_Raybender

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den høyre kolonnen EDCS viser hvor stor overflate man trenger for å få inn like mye lys fra en jevn overflate som det man får inn med Solatubes Raybender kuppel, vist i venstre kolonne.

Modell Kuppelmodell EDCS* Solatube® kuppel
Solatube 160DS
⌀ 25 cm  = 490,9 cm²
Raybender® 3000
+ LightTrackerTM
160 in²
1.032 cm²
Solatube 290DS
⌀ 35 cm  = 962,1 cm²
Raybender® 3000
+ LightTrackerTM
290 in²
1.871 cm²
Solatube 750DS
⌀ 53 cm  =2206,2 cm²
Raybender® 3000 750 in²
4.839 cm²

* Effective Daylight Capturing Surface

 

Trykk her om du vil se en film om hvordan Solatube virker.

Trykk her om du vil komme til referanser.